Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Καρκίνος... επειδή η νύχτα γίνεται μέρα!-μέρος 2ο



Αφιέρωμα-φάκελος: το Φως στη Ζωή μας

Δεν πρέπει να χαθούν οι λάμπες πυρακτώσεως!

Επιστήμονες επισημαίνουν: βλάπτει τα μάτια και την υγεία μας το φως των λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας .     γράφει η Βίκυ Χρυσού

Μπορεί, όπως αναφέρθηκε στο 1ο μέρος, ο δυναμικός φωτισμός να βοήθησε στις μαθητικές επιδόσεις στα σχολεία του Αμβούργου, όμως η επίδραση του τεχνητού φωτισμού στην ορμονική ισορροπία του οργανισμού μας, είναι σαφώς λιγότερο θετική.

Έτσι ασθένειες που σχετίζονται με τις ορμονικές διαταραχές, όπως: καρδιακά νοσήματα, προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος, διαβήτης ή ακόμη και καρκίνος ολοένα και αυξάνουν.

Σύμφωνα με αναφορές του περιοδικού Zeitenschrift, νεότερες έρευνες δείχνουν στενή σχέση ανάμεσα στον καρκίνο του μαστού και την επίδραση του τεχνητού φωτός. Μάλιστα υπάρχουν βάσιμες υποψίες που συσχετίζουν επίσης τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον καρκίνο του προστάτη με τον τεχνητό φωτισμό. (σημ. στην εικόνα: εννοείται: "ψυχρό λευκό φως....")

Ήδη από το 1987 προειδοποιούσε ο Αμερικανός ερευνητής στο χώρο του καρκίνου, Richard Stevens, πως ο τεχνητός φωτισμός τη νύχτα, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον άνθρωπο. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή με την ύπαρξη φωτός κατά τη διάρκεια της νύχτας, αποδιοργανώνεται το εσωτερικό μας ρολόϊ (ο βιορυθμός μας) και παράγει πολύ λιγότερη μελατονίνη, η οποία επηρεάζει την παραγωγή ορμονών στον οργανισμό μας.

"Η μελατονίνη και ο καρκίνος του στήθους συνδέονται στενά: Από τη μία πλευρά η μελατονίνη επιβραδύνει την ανάπτυξη κακοηθών όγκων. Από την άλλη μειώνει την παραγωγή οιστρογόνων. Όταν παράγεται λιγότερη μελατονίνη αυξάνεται το επίπεδο των οιστρογόνων. Και τα οιστρογόνα με τη σειρά τους παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου του στήθους", λέει ο καθηγητής Stevens.
Στην ιατρική πανεπιστημιακή σχολή του Harvard, υπάρχουν διαθέσιμα τα στοιχεία σχετικά με την υγεία 120.000ων νοσοκόμων, οι οποίες κάθε χρόνο συμπλήρωναν εκ νέου ερωτηματολόγια σχετικά με την υγεία τους. Πράγματι: όσο πιο συχνά εργαζόταν σε νυχτερινή βάρδια οι νοσοκόμες, τόσο συχνότερη ήταν η εμφάνιση καρκίνου του μαστού ανάμεσα σε αυτές.
Οι αιματολογικές εξετάσεις τους έδειξαν πως πράγματι οι εργαζόμενες τη νύχτα νοσοκόμες είχαν λιγότερη μελατονίνη και μεγαλύτερη ποσότητα οιστρογόνων στο αίμα τους.

(εικόνα από το Zeitenschrift: το φάσμα του ορατού φωτός είναι γεμάτο πληροφορίες. Ανάμεσα φαίνονται ευδιάκριτα οι γραμμές Frauenhofer, σαν μαύρα κενά που μοιάζουν με γραμμικό κώδικα.)

Ανάλογο ήταν και το αποτέλεσμα μελέτης ανάμεσα σε τυφλές και ικανές στην όραση γυναίκες: οι τυφλές γυναίκες ασθενούσαν λιγότερο συχνά από καρκίνο του στήθους.

Μάλιστα στο Ινστιτούτο Εργασιακής & Κοινωνικής Ιατρικής και Υγιεινής της πανεπιστημιακής κλινικής της Κολωνίας, αξιολόγησαν επιπλέον 30 μελέτες που αφορούσαν τη σχέση μεταξύ καρκίνου και εργασίας σε βάρδιες, με ιδιαίτερη βαρύτητα σε εξωγενείς παράγοντες όπως το φως.

Ένα κεντρικό συμπέρασμα αυτών των μετα-αναλύσεων είναι, πως στις δύο ομάδες που ερευνήθηκαν -ιπτάμενο προσωπικό και προσωπικό βάρδιας- υπήρχε σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, όπου μάλιστα οι αεροσυνοδοί παρουσίαζαν ιδιαίτερη επιβάρυνση, με ποσοστό 70% για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνο του μαστού και 40$ για την εμφάνιση καρκίνο του προστάτη.

Ακόμη σημαντικότερη φαίνεται να είναι η έρευνα του καθηγητή Stevens σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Χάιφα, η οποία δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο του 2009. Στην εργασία αυτή συγκεντρώθηκαν στοιχεία σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη από 164 διαφορετικά έθνη και δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες φωτισμού και την κατανάλωση ρεύματος αυτών των χωρών. Η αρχική τους υπόνοια επιβεβαιώθηκε:

30% μεγαλύτερα ποσοστά καρκίνου του προστάτη εμφανίζονται σε χώρες με τεχνητό νυχτερινό φωτισμό που ξεπερνά το μέσο όρο. Μάλιστα οι χώρες με τον υψηλότερο δείκτη νυχτερινού φωτισμού, παρουσίαζαν μέχρι και 80% μεγαλύτερη συχνότητα καρκίνων του προστάτη!

(συνεχίζεται...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...