Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Ρομπότ επιστήμονας κάνει ανακαλύψεις χωρίς την ανθρώπινη βοήθεια!

Ένας επιστήμονας που είναι ρομπότ και μπορεί να παράγει τις δικές του επιστημονικές υποθέσεις και να διεξάγει πειράματα για να τις ελέγξει κατόρθωσε να κάνει τις πρώτες του πραγματικές επιστημονικές ανακαλύψεις.

Ονομάζεται Adam και είναι το αποτέλεσμα της εργασίας των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Aberystwyth που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία. Από μόνο του το ρομπότ ανακάλυψε νέες λειτουργίες για έναν αριθμό γονιδίων στον Ζαχαρομύκητα Cerevisae, δηλαδή στη μαγιά της μπύρας. Ο Ross King, που είναι υπολογιστικός βιολόγος στο εν λόγω πανεπιστήμιο και που ηγείται του προγράμματος αυτού, δήλωσε πως τα αποτελέσματα που εξήγαγε ο Adam δεν είναι μεν πολύ μεγάλης σημαντικότητας, αλλά αποτελούν πραγματικότητα. Θα μπορούσανε να δημοσιευτούν, προσθέτει.
Ο Adam αποτελείται από ένα μικρό δωμάτιο γεμάτο με εξοπλισμό εργαστηρίου και συναπαρτίζεται από τέσσερις υπολογιστές που λειτουργούν ως εγκέφαλος, ενώ έχει ακόμα βραχίονες, κάμερες, χειριστές υγρών, εκκολαπτήρια και άλλα σύνεργα. Η ομάδα έδωσε στο ρομπότ έναν καταψύκτη που περιλάμβανε μια συλλογή από χιλιάδες μεταλλαγμένα είδη μαγιάς όπου είχαν εξαλειφθεί συγκεκριμένα γονίδια. Του δόθηκε επίσης μια βάση δεδομένων που περιλάμβανε πληροφορίες σχετικά με τα γονίδια της μαγιάς, με τα ένζυμα, τον μεταβολισμό και μια παροχή από εκατοντάδες μεταβολίτες.
Για να ανακαλύψει ποια γονίδια κωδικοποιούσαν συγκεκριμένα ένζυμα, ο Adam καλλιέργησε μια μεταλλαγμένη μαγιά από την οποία είχε αφαιρεθεί ένα συγκεκριμένο γονίδιο και εξέτασε πόσο καλά αναπτύχθηκε η μαγιά αυτή χωρίς έναν συγκεκριμένο μεταβολίτη. Εάν το είδος μεγάλωνε πολύ λίγο με την απουσία του μεταβολίτη, ο Adam μάθαινε κάτι σχετικά με τη λειτουργία του γονιδίου που έλειπε. Το ρομπότ μπορούσε να διεξάγει παραπάνω από χίλια τέτοια πειράματα κάθε μέρα.
Συνολικά, ο Adam διατύπωσε και έλεγξε 20 υποθέσεις για γονίδια που κωδικοποιούν 13 ένζυμα. 12 από αυτές τις υποθέσεις επιβεβαιώθηκαν. Για παράδειγμα, ο Adam υπέθεσε σωστά πως τρία γονίδια που ταυτοποίησε κωδικοποιούν ένα ένζυμο που είναι σημαντικό για την παραγωγή του αμινοξέως Λυσίνη. Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την εργασία του Adam με δικά τους πειράματα.
Η ομάδα εργάζεται τώρα με ένα νέο ρομπότ που ονομάζεται Eve και που θα ερευνήσει για νέα φάρμακα.
Ο Adam και η Eve (Αδάμ και Εύα) και το είδος τους θα μπορούσαν σύντομα να αυτοματοποιήσουν χρονοβόρες επιστημονικές αγγαρείες που αποτελούν ρουτίνα για τους ερευνητές και να αφήσουν έτσι τους ανθρώπους επιστήμονες με ελεύθερο χρόνο για να μελετήσουν υψηλότερου επιπέδου και πιο δημιουργικές έρευνες, αναφέρει ο King. Αλλά εν τέλει, τα ρομπότ θα μπορούσαν ακόμα και να είναι ικανά στο να κάνουν πραγματικά ανεξάρτητη έρευνα, όπως συμπληρώνει.
Ο Will Bridewell, ερευνητής της τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο του Stanford στο Palo Alto της Καλιφόρνια, λέει ότι ο Adam λειτουργεί στο επίπεδο ενός φοιτητή που έχει πάρει πτυχίο. Ακόμα, το ρομπότ πλησιάζει στον στόχο μιας μηχανής με τεχνητή νοημοσύνη που θα μπορεί να συνεργαστεί με άλλους επιστήμονες και να γράψει τα αποτελέσματά τους σε φυσική γλώσσα, όπως δηλώνει. "Αυτό είναι προφανώς πολύ μακριά, αλλά φαίνεται πιθανό ότι θα φτάσουμε στο σημείο αυτό. Αυτό είναι ακόμα ένα βήμα στην πορεία."
Σε ένα ακόμα μακρύτερο βήμα σ' αυτήν την κατεύθυνση, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cornell στην Ithaca της Νέας Υόρκης έχουν αναπτύξει ένα λογισμικό που μπορεί να παρατηρεί φυσικά συστήματα και ανεξάρτητα να αναγνωρίζει τους νόμους που υπόκεινται αυτών των συστημάτων.
Στο λογισμικό αυτό, που δεν είχε προγραμματιστεί με οποιονδήποτε βασικό νόμο της φυσικής ή της γεωμετρίας, παρουσιάστηκαν εικόνες από κινούμενα συστήματα όπως ένα διπλό εκκρεμές. Στη συνέχεα χρησιμοποίησε έναν εξελικτικό αλγόριθμο για να παράγει μαθηματικές εξισώσεις και τις έλεγξε για να διαπιστώσει εάν μπορούσαν να περιγράψουν με ακρίβεια το σύστημα το οποίο παρατηρούσε. Για παράδειγμα, το λογισμικό παρήγαγε μια εξίσωση που περιέγραφε τη διατήρηση της γωνιακής ορμής. 
 
http://a-pistefto.blogspot.com/2011/06/blog-post_8703.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...