Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Μέταλλο σε ρόλο ηλιακής μπαταρίας

Ενα σπάνιο μέταλλο με δυνατότητα απορρόφησης και αποθήκευσης της ηλιακής ενέργειας ανακάλυψαν οι ειδικοί του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Πιστεύουν μάλιστα ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μιας πανίσχυρης ηλιακής μπαταρίας, ικανής να ζεστάνει ακόμα και σπίτια, γεγονός που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μια νέα γενιά συσκευών που λειτουργούν με τη βοήθεια του ήλιου.



Συγκεκριμένα, από το μέταλλο ρουθήνιο κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα νέο υλικό, τα μόρια του οποίου απορροφούν το φως του ήλιου μεταβάλλοντας ταυτόχρονα την κατάστασή τους από σταθερή σε ημισταθερή. Αυτή μπορεί να διατηρηθεί αμετάβλητη ώσπου να συνδυαστεί με έναν καταλύτη, ο οποίος μπορεί να τα επαναφέρει και πάλι στην αρχική τους μορφή και να απελευθερώσει υπερβολικά μεγάλες δόσεις θερμότητας που μπορούν να φτάσουν ακόμη και τους 200 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η θερμότητα, κατά τους ειδικούς, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για οικιακή θέρμανση.

Η θερμοχημική αυτή προσέγγιση, τονίζουν, θα μπορούσε να είναι πολύ πιο αποδοτική σε σχέση με τα υπάρχοντα θερμοηλιακά συστήματα, τα οποία λόγω της μόνωσης στην οποία βασίζονται χάνουν πολλές φορές πολύτιμη θερμότητα.

« Η νέα προσέγγιση κρατά τα προτερήματα των θερμοηλιακών συστημάτων, αποθηκεύοντας όμως τη θερμότητα υπό τη μορφή καυσίμου με αποτέλεσμα να είναι αξιοποιήσιμη ανά πάσα στιγμή και σταθερή για μεγάλο χρονικό διάστημα » αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης Τζέφρι Γκρόσμαν.

 http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...